Jarno Luoma-Nirva
Jarno Luoma-Nirva

Olen piraattipuolueen eduskuntavaaliehdokas Helsingin vaalipiirissä.

Tavoitteeni:
 1. Suojella suomalaisten henkeä ja terveyttä vähentämällä koronatartuntoja
 2. Ehkäistä ilmastonmuutosta
 3. Välttää totalitaristinen isovelivaltio
 4. Korvata nykyinen sosiaaliturvaviidakko yksinkertaisella perustulolla
 5. Antaa kansalaisten osallistua päätöksien tekoon
 6. Poistaa ylimääräinen sääntely ja byrokratia
Keinot:
 1. Koronatartuntojen vähentäminen: Koronastrategian päätavoitteeksi tulee ottaa kansalaisten hengen ja terveyden turvaaminen instituutioiden suojelun sijaan. Tämä tarkoittaa koronatartuntojen vähentämistä tehokkaiksi todetuilla keinoilla:
  • Maskisuosituksen palauttaminen
  • Sisätilojen ilmanvaihdon parantaminen
  • Etätyösuosituksen palauttaminen
  • Säännölliset rokotteet kaikille halukkaille
  • Parempi tiedottaminen siitä, että pandemia ei ole ohi ja riskejä kannattaa välttää
  • Ottaa oppia mailta, jotka ovat onnistuneen suojelemaan kansalaisiaan paremmin kuten Japani, Etelä-Korea, Uusi-Seelanti ja Taiwan
  Miksi kuolleisuus lähti jyrkkään nousuun syksyllä 2021?
 2. Ilmastonmuutoksen ehkäisy: Saastuttavan toiminnan tukeminen tulee lopettaa ja suunnata tuet sen sijaan vähävaraisille, joihin sopeutustoimet koskevat eniten. Lisäksi saastuttamista tulee verottaa huomattavasti ankarammin. Vastineeksi työn verotusta voidaan keventää, jolloin työllistämisestä tulee kannattavampaa kuin saastuttamisesta. Ydinvoimaa ei tule sulkea pois ilmastonmuutoksen torjuntakeinoista, varsinkin uudet sarjavalmisteiset pienreaktorit vaikuttavat lupaavilta.
 3. Totalitaristisen isovelivaltion välttäminen: Ihmisoikeuksien kuten sananvapauden ja oikeuden yksityisyyteen tulee toteutua niin verkossa kuin sen ulkopuolellakin. Nykyiseen tekijänoikeusdirektiiviehdotukseen sisältyvät sensuurivaatimus ja linkkiverot tulee torpata. Myöskään urkintaoikeuksia ei tule antaa enää yhtään enempää. Juuri tämän takia olen piraatti.
 4. Perustulo: Nykyinen lannistava ja byrokraattinen sosiaaliturvaviidakko tulee korvata yksinkertaisella perustulolla. Sen jälkeen työehtosopimusten yleissitovuudesta voidaan luopua. Näin työnteosta tulee aina kannattavaa ja myös yrittäminen ja työntekijöiden palkkaaminen helpottuu. Perustulolaskuri
 5. Kansalaisten osallistuminen päätöksien tekoon: Siirtyä kohti delegatiivista demokratiaa, jossa jokainen kansalainen voi itse päättää, käyttääkö demokraattista valtaansa itse vai valtuuttaako jonkun edustajan käyttämään sitä puolestaan. Jos tulen valituksi, aioin itse alkaa toteuttamaan tätä järjestämällä äänestyksiä siitä, miten minun tulisi eduskunnassa äänestää.
 6. Ylimääräisen sääntelyn ja byrokratian poistaminen: Esimerkiksi apteekkisääntely tulee purkaa, Alkon ja Veikkauksen monopolit lakkauttaa, viinien myynti sallittava ruokakaupoissa, nuuska ja kannabis tulee laillistaa, sallia eutanasia ja asepalvelus tulee muuttaa vapaaehtoiseksi molemmille sukupuolille. Pidempi lista

En toki näitä pysty täysin yksin tekemään, mutta aion tehdä sen minkä pystyn ja huolehtia parhaani mukaan, että myös Suomi valtiona tekee voitavansa.

Muualla: Facebook | Mastodon | Plokkeri | Puheenvuoro | Twitter